Quantcast
Channel: Arkeologernas blogg » Asa B
Viewing all articles
Browse latest Browse all 8

Bilder från undersökningarna i Arninge

0
0

Nu har vi avslutat undersökningen av gravfältet Täby 63 i Arninge i Täby. Nu följer inomhusarbete under vintern med djupare analyser och rapportskrivning. Dessutom ska alla klasser som varit och hälsat på få ett återbesök där vi kommer till skolan och berättar om resultaten. Sammanlagt har vi undersökt 26 gravar och de flesta visade sig vara från folkvandringstid (ca 400-550 e. Kr.). I nästan alla gravar fanns brända ben. En av gravarna avvek genom att den döde inte hade kremerats utan lagts ned hel. Det enda som fanns kvar var ca 1 dm av personens lårben.

Nedan finns bilder på några av föremålen som vi hittat och lite tankar kring dessa.

Bildsten

Bildsten. Foto: Christina Holm

Redan andra veckan hittade vi en del av en bildsten mellan två gravar. Den är av röd sandsten och har ett tydligt inhugget mönster. Till höger på stenen finns tre streck som vi tror utgjort en slags kantbård på stenen. I vänstra kanten finns en figur som vi inte riktigt lyckats klura ut vad det är… Kan det vara näbben på en fågel? Eller kanske bakdelen på en häst? Vad tycker du?

Vi hittade ytterligare två bitar av röd sandsten mellan två andra gravar men de hade inga bilder. De var lika tjocka som bildstensfragmentet och hade en slät yta så vi antar att även dessa hört till en bildsten. De två bitarna passade dessutom ihop. Vi hade så klart hoppats på att fler bitar skulle dyka upp under grävningens gång men tyvärr, det blev bara tre.

Hålkälad ring

Hålkälad ring. Foto: Christina Holm

Denna lilla ring är en så kallad hålkälad ring. Det betyder att den har en ränna på utsidan. På bilden syns den som en mörkare rand. Sådana ringar brukar ofta sitta där remmar delar sig, t.ex. på en hästutrustning och är vanliga under folkvandringstid.

Okänt järnföremål

Okänt järnföremål. Foto: Christina Holm

Det här lilla föremålet dök upp i en av gravarna. Att det är äv järn är helt klart men vad är det för något? Vi har fått många fantasifulla förslag från våra besökare. Ser det inte ut som en pytteliten gitarr, tyckte någon. Eller kanske är det en stekspade? Vi har inget facit men vi tror att den smala ändan suttit i ett trähantag och den breda ändan varit vass. Det kan vara ett verktyg som använts för att arbeta i trä. Vi ska se om vi kan hitta några paralleller.

ringnål

Ringnål. Foto: Christina Holm

I samma grav som det okända föremålet fanns också detta föremål. Först trodde vi att det var en ringnål men har nu kommit fram till att det i stället är ett spänne till en rem som kan ha suttit på t.ex. en hästutrustning.

Agraffer

Agraffer. Foto: Christins Holm

Här kommer en bild på några av de berömda agrafferna. Vid slitsar på ärmar och byxben satt hakar och hyskor som man krokade ihop. Hakarna och hyskorna fästes i tyget med nitar vars huvud kan se lite olika ut. Längst till höger i bild ser vi en hyska som ovanligt nog är alldeles hel. Längst upp till vänster ligger en pytteliten hake.

Agraffknappar

Agraffknappar. Foto: Christina Holm

Dessa vackra bronsknappar har suttit som dekor på några agraffer. De hittades i pyttesmå gropar med brända ben som inte hade fått någon överbyggnad av jord och sten som de andra. De finaste fynden i den mest oansenliga graven alltså.

Benföremål

Benföremål. Foto: Christina Holm

Ett platt ben- eller hornföremål från den största graven på gravfältet. Exakt vad det varit för något är inte klart men vi tror att det varit en slags spatel eller sked. Vi funderar vidare.

Sölja

Sölja. Foto: Christina Holm

Denna lilla sölja av brons har suttit på en tunn rem. Vad den har använts till är svårt att säga. Den kan inte ha hållit fast något tungt eftersom den är så liten.  Remsöljor av den här typen har hittats på liknande gravfält tidigare.

Björnfalanger

Björnfalanger. Foto: Christina Holm

I flera av gravarna hittade vi björnfalanger, d.v.s. den yttersta fingerleden på björnens tass, som klon fäster i. Vi hittar inga andra björnben i gravarna och det tyder på att det är en björnfäll som lagts på gravbålet. När man bereder ett björnskinn brukar man lämna klorna och då blir även falangerna kvar. Från fall där den döde har begravts hel utan att kremeras har man kunnat se att fällen ofta fungerat som underlag i graven. Björnfalanger är ett förhållandevis vanligt fenomen i gravar under hela järnåldern. 

Vävtyngd

Vävtyngd. Foto: Malin Crona

Grävningens sista fynd var inte en potatis utan en vävtyngd av keramik. Vävstolarna under järnåldern var stående och varpen hängde rakt ned. I varpen fästes tyngder för att den skulle spännas. Ibland använde man bara vanliga stenar, ibland trekantiga, vackert dekorerade keramikklumpar. Detta är en enklare variant, en rund keramikklump med ett hål i mitten. En rot har växt rakt genom hålet vilket förstärker potatisintrycket…

Allmän visning

Allmän visning. Foto: Christina Holm

Sammanlagt har vi haft nästan 350 besökare under våra fem veckor. Vi vill tacka alla som besökt oss och ställt kluriga frågor och kommit med glada tillrop!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 8

Latest Images